przepisy, W KUCHNI

Orkiszowe galette z rabarbarem

Mnie urzeka w tym cieście jego zapach. Połączenie wanilii i masła śmietankowego sprawiło, że już samo zagniatanie było ogromną przyjemnością i chciałam ciągle przykładać nos, by poczuć ten aromat. Ale połączenie zapachu ciasta z zapachem rabarbaru mnie powaliło. Czuję je teraz w całym mieszkaniu. I kusi. A jeszcze kawałek, chociaż taki malutki, do herbatki.

Galette (czyt. galet) to nic innego jak tarta. Tyle że nie pieczona w formie, ale po prostu, na blasze. Dla Was to zaleta czy wada? Jak dla mnie zaleta, bo miałam ochotę na taki deser, ale z powodu licznych przeprowadzek straciłam gdzieś po drodze moją ulubioną porcelanową formę do tart. Ciasto niewiele się różni od tarty, ale myślę, że lepiej się od niej sprawdza, gdy pieczemy całość od razu z owocami lub sosem. Spód, tak jak w tarcie, nasiąka wtedy sokiem, za to przypieczone od góry ciasto jest przepysznie chrupiące.

Zapraszam po przepis!

szesc

 

SKŁADNIKI

ciasto:

  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 150 g zimnego masła śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 laski wanilii (nasiona)
  • szczypta soli himalajskiej

nadzienie:

  • 500 g rabarbaru (około)
  • 1/2 laski wanilii (nasiona)
  • 3 lub 4 łyżki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

  1.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ważne, by nie wyrabiać go zbyt długo. Będzie bardziej kruche, jeżeli skończymy w momencie, w którym składniki się połączą. Gotowe ciasto zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  2. Rabarbar kroimy na półcentymetrowe plasterki. Mieszamy z cukrem i nasionami wanilii.
  3. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozprowadzamy na papierze do pieczenia. Można zrobić to wałkiem albo ręcznie, ugniatając. Placek powinien wyjść niezbyt gruby, na około 3 mm. Nie musi też być równy.
  4. Środek powstałego placka wypełniamy przygotowanym wcześniej rabarbarem, uważając, by zostawić około 6-centymetrowy margines wzdłuż całej krawędzi.
  5. Pozostawione krawędzie zaginamy do wewnątrz, nakładając je od góry na farsz.
  6. Uformowane galette wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 30-40 minut (pieczenie z góry i dołu). Gdy ciasto się zarumieni na brązowo, a górna warstwa będzie twarda, wyjmujemy. Można jeść zarówno na ciepło, zaraz po wyjęciu, jak i po ostygnięciu. W obu wersjach jest przepyszne.

Smacznego!

 

cztery

dwa

trzy

jeden

piec

Follow my blog with Bloglovin

Dodaj komentarz